[...] Elena Weber, Jacek Kubica, Marek Radomski, Adam Sukiennik, Robert Gil, Anna Jachalska, Dariusz Kozłowski, Grzegorz Raczak, Mirosław Jabłoński i Marcin Rychter “Wpływ hipercholesterolemii na morfologię blaszek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych” https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/view/24518 Radosław Kaźmierski “Udział [...]
[...] supplements cross-contaminated and faked with doping substances.” Metabolism. 1993 Apr;42(4):446-50. “The effect of testosterone aromatization on high-density lipoprotein cholesterol level and postheparin lipolytic activity”http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8487666 JAMA. 1989 Feb 24;261(8):1165-8. Contrasting effects of testosterone and [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] wątroby (np. doustnymi SAA) może mieć wpływ na stężenie SHBG, ale też np. metabolizm tłuszczów (np. po dużych dawkach winstrolu obserwuje się zwykle ogromne zmiany stężeń cholesterolu całkowitego, HDL i LDL). Jak winstrol wpływa na metabolizm tłuszczów? Wykazano, iż winstrol wpływa na stężenie lipazy wątrobowej i lipoproteinowej. Lipaza [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka dziennie zwiększają ryzyko wczesnej śmierci” oraz „Najnowsze badanie: jajka w dużej ilości i cholesterol pokarmowy podnoszą ryzyko chorób układu krwionośnego”. Podsumowanie Czy jajka są śmiertelnie groźne? Niewiele na to wskazuje. Większość kulturystów umarłaby w [...]
[...] są fundamentem nie tylko budowania mięśni, ale i odchudzania (wpływ na TEF), nie dostarcza tłuszczów, które są fundamentem funkcjonowania całego organizmu, nie dostarcza cholesterolu, który jest niezbędny dla syntezy wszelkich hormonów (kory nadnerczy, hormonów płciowych, witaminy D), glikozydów nasercowych, sitosteroli i niektórych [...]
[...] Wyniki po 12 tygodniach: odnotowano znaczące zmniejszenie obwodu w talii i na wysokości bioder w grupie eksperymentalnej i grupie placebo, w obu grupach wzrósł transporter cholesterolu HDL-C, jednak bardziej w grupie coleus forskohlii, całkowity cholesterol zmniejszył się o 9.76% w grupie otrzymującej coleus forskohlii, natomiast wzrósł w [...]
[...] stawia ogromny znak zapytania nad sensem stosowania provironu u sportowców. Tym bardziej, iż 6-miesięczne podawanie 100 mg provironu dziennie, zwiększyło o 18.8% ilość cholesterolu, frakcji LDL aż o 62%, a znacząco zmniejszyło HDL (o 35,7%). Podsumowanie Proviron jest drogi, słabo przyswajalny i toksyczny (wpływ na lipidogram). Pod znakiem [...]
[...] Jak się bronić? Układ sercowo-naczyniowy: aby zachować zdrowie z pewnością warto regularnie kontrolować ciśnienie krwi. Dodatkowo badaj lipidogram (frakcje transporterów cholesterolu, trójglicerydy, cholesterol całkowity), wykonaj badanie EKG (można to zrobić nawet w terenie, na wielu zawodach często spotyka się mobilne punkty diagnostyczne), [...]
[...] być skorelowany z chorobą wieńcową i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, w starszym wieku: ryzykiem śmiertelności w kształcie litery U (za niskie i za wysokie stężenia cholesterolu są niekorzystne). Uwaga: stężenie cholesterolu jest kontrowersyjne, gdyż wyniki wielu badań nie potwierdzają, by farmakologiczne oddziaływanie na jego stężenie [...]
[...] 19.4% energii z protein oraz 69.5% energii z tłuszczów (82 ± 62 g węglowodanów, 139 ± 32 g białka oraz 226 ± 66 g tłuszczów dziennie) mieli zastraszająco wysokie stężenie cholesterolu. Co prawda z reguły cholesterol pokarmowy nie ma wpływu na endogenny, ale ... przy podaży średnio 844 mg cholesterolu dziennie, w diecie lowcarb, zawodnicy mieli [...]
Początkujący kulturyści często mają obsesję na punkcie protein i wydaje się to mało sensowne. Dlaczego? Gdyż nawet najlepsza dieta, niedostarczająca nadwyżki energetycznej, okaże się kiepska. Mięśnie nie rosną wtedy, gdy ćwiczysz, ale gdy jesz i śpisz – w ciągu następnych 48-72 godzin po treningu. Zgadza się, kulturystom wyczynowym dość często [...]
[...] naukowych sugeruje się, iż to właśnie stan zapalny ma krytyczne znaczenie w etiologii schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
[...] wątrobę oraz nerki, różnorakie mity o witaminach i lepkości krwi. Pora na kolejną porcję mitów prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek dowodów naukowych, natomiast coraz więcej wskazuje na to, iż [...]
[...] in Lipid and Lipoprotein Levels After Weight Training https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6737642/ Kory Taylor; Elizabeth B. Jones. Adult Dehydration https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555956/ Użarowska M. i in. Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/375.pdf
[...] sodu ze średniego poziomu 201 mmol / dobę do średniego poziomu 66 mmol / dobę spowodowało wzrost reniny o 55%, aldosteronu o 127%, adrenaliny o 14%, noradrenaliny o 27%, cholesterolu o 2.9%, a trójglicerydów o 6.3%. Czy to znaczy, że niski poziom sodu jest szkodliwy dla zdrowia? Czyli nie ma sensu ograniczać podaży sodu (soli) w diecie? Tak [...]
Koenzym Q10 (CoQ10) to substancja, która jest niezbędna w komórkach dla produkcji energii. Jest również antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, które mogą prowadzić do różnych chorób i starzenia się. Stany zapalne i stres oksydacyjny Kilka publikacji przeglądowych podsumowało również [...]